خون بندناف
طی دوران بارداری جنین از طریق بندناف به جفت متصل شده است، در واقع بندناف، اکسیژن و مواد مغذی را به سمت جنین هدایت و مواد زائد را از خون او دور میکند. بندناف حاوی رگ های خونی است بنابراین خونی که پس از تولد نوزاد در بندناف و جفت باقی می ماند را خون بندناف می گویند، تا دهههای گذشته جفت و بندناف به عنوان ضایعات زایمانی دور ریخته میشده اما امروزه ثابت شده که خون بندناف حاوی سلولهای بنیادی خونساز است، همان سلول های نادری که معمولاً در مغز استخوان یافت می شوند که می توانند به سلولهای خون و سیستم ایمنی بدن و همچنین انواع دیگر سلولها تبدیل شوند. در واقع خونبندناف به عنوان یک منبع غنی جایگزین برای درمان بیماران مبتلا به بیماری های خونی در نظر گرفته میشود.
سلول بنیادی خون بندناف!
سلول های خونی به مانند دیگر سلول های بنیادی، دارای دو خاصیت اصلی هستند، پرتوان و با قابلیت خودنوسازی؛ که می توانند هر نوع سلول خونی را اعم از گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها بسازند. این سلول ها مسئول حفظ تولید خون در طول زندگی ما نیز هستند. سال هاست که برای درمان بیماری های خونی از سلولهای بنیادی خونساز استفاده می شود و خون بندناف عمدتاً حاوی این نوع از سلولها می باشد. از دیگر منابع غنی سلولهای بنیادی خونساز میتوان به مغز استخوان و خون محیطی اشاره کرد.
ذخیره سازی خون بندناف!
جمع آوری خون بندناف فرآیندی بسیار آسان است که هیچ گونه خطری برای مادر یا نوزاد ندارد. بدین ترتیب که خون بندناف پس از زایمان توسط کارشناسان مجرب خونگیر از بندناف جمع آوری و به کیسهی مخصوص جمع آوری خون بندناف منتقل می شود، این سلول ها قابلیت این را دارند که برای 72 ساعت در دمای اتاق بین 15-25 درجه سانتی گراد زنده بمانند. همین موضوع، زمان کافی برای انتقال خون به آزمایشگاه پردازش سلولی را فراهم میکند که در آنجا سلولهای بنیادی موجود در خون پردازش و جداسازی شود. سلولهای جدا شده پس از انتقال به کیسه های مخصوص، در برودت بالا و در دمای 198- منجمد شده و برای مدت زمان طولانی نگهداری میشوند. چنانچه سلولهای بنیادی به درستی منجمد شوند، برای چندین دهه زنده مانده و میتوانند نجات دهنده زندگی نوزاد و یا خواهر و برادرش (در صورت تطابق شاخص های ژنتیکی) باشند. بنابراین ذخیره سازی خون بند ناف نوزاد می تواند یکی از مهم ترین تصمیم هایی باشد که والدین برای فرزند خود می گیرند و بهترین شانس را برای بقا، بهبودی و ارتقای کیفیت زندگی شما و عزیزانتان -در صورت مواجهه با یک بیماری یا شرایط تهدید کننده زندگی- فراهم میسازد.